Friday, December 2, 2011

Nice Trip

Hari ni pelajar thn3 dan thn2 Pengurusan Muamalat mengadakan lawatan ke Perbadanan Pembangunan Industri Halal (HDC) di Petaling Jaya diiringi oleh lecturer tersayang, Dr Azzah, Cik Putri dan ex-ss, Kak Deeya ;). Di sana, kami diberi penerangan mengenai konsep sebenar halalan toyyiba, latar belakang HDC, peranan HDC, logo halal dan sebagainya. Pendedahan baru ini amat bermakna dan memberi kesan yang positif dalam diri kami terutamanya dalam isu halal yang merupakan antara aspek terpenting dalam kehidupan harian. Terima kasih pada semua. (rase mcm nk jadi sebahagian dari anggota HDC..hehe)


~senior & inter bergabung dalam subjek Kepenggunaan Islam...all the best! ;)


Sedikit sebanyak mengenai HDC:

Perbadanan Pembangunan Industri Halal (HDC)

Halal bukan sekadar satu cara hidup - ia adalah industri global. Yang mempunyai kepentingan dalam sektor perdagangan di seluruh dunia, Pembangunan Halal telah menjadi penyumbang besar kepada semua aspek pertumbuhan ekonomi. Ditubuhkan pada 18 September 2006, Perbadanan Pembangunan Industri Halal menyelaras pembangunan keseluruhan industri Halal di Malaysia. Memberi tumpuan kepada pembangunan piawaian audit halal, pensijilan, termasuk pembinaan kapasiti untuk produk dan perkhidmatan halal, HDC menggalakkan penyertaan dan memudahkan pertumbuhan syarikat-syarikat Malaysia dalam pasaran Halal global. Hasrat untuk membina masyarakat Halal global, HDC membawa industri Halal Malaysia dalam serentak ke arah matlamat yang sama. Dengan memupuk pertumbuhan dan penyertaan perniagaan tempatan ke pasaran halal global, HDC menetapkan bar untuk amalan terbaik Halal di Malaysia untuk memperkayakan pembangunan standard halal global. Melalui pengetahuan dan pengalaman yang tiada tandingannya, HDC adalah pintu masuk ke arah pemahaman yang lebih baik Halal bagi semua.
Visi: Malaysia sebagai Hab Halal Global
Misi: Untuk mewujudkan nilai untuk perniagaan yang mengambil bahagian dalam Industri Halal Global dan memberi manfaat kepada ekonomi Malaysia.

Layari laman web rasmi HDC di www.hdcglobal.com untuk mengetahui lebih lanjut. ;)



Thursday, December 1, 2011

Hijrah 1433

Belum terlambat rasanya untuk nik ucapkan Selamat Menyambut Tahun Baru Hijrah 1433 pada semua sahabat, muslimin dan muslimat.

Sama-sama kita berhijrah menuju ke arah kebaikan. Hijrah yang bukan dengan kita memasang niat semata-mata, tetapi hijrah yang disusuli dengan tindakan perubahan, pertahankan dengan kekuatan emosi/fizikal dan kita kuatkan lagi dengan sokongan jiwa/rohani. Moga kehidupan kita lebih terurus, dihiasi dengan perancangan yang lebih baik dan memberi hasil yang terbaik dari sebelumnya. InsyaAllah.

Sebut tengtang hijrah, hari ni, group nik baru sahaja selesai menyiapkan tugasan mengenai TV ALHIJRAH. Dalam subjek Keusahawanan Islam kami diarah agar memilih mana-mana syarikat Islam yang ditubuhkan tidak melebihi 5 tahun penubuhannya dan membuat laporan mengenai syarikat tersebut. Kumpulan kami memilih TV ALHIJRAH, syarikat yang berbentuk perkhidmatan bagi menyiapkan tugasan yang diberi. Kami menyiapkan tugasan ini dengan rasa senang hati kerana selain daripada tarikan yang terdapat pada rancangan Islamic yang disiarkan, kami juga mendapat kerjasama yang baik sepanjang melakukan temubual bersama staff TV ALHIJRAH yang bertempat di Kompleks Pusat Islam Kuala Lumpur.

Layari laman web rasmi http://www.tvalhijrah.com/ untuk mengetahui lebih lanjut mengenai televisyen Islam pertama negara Malaysia ni  :)

Keratan akhbar mengenai TV ALHIJRAH :
(keunikan TV ALHIJRAH)
Kenangan sepanjang berada di TV ALHIJRAH:

(trial version..hehehe)


Pembentangan kumpulan kami kelas tutorial tengahari tadi. Alhamdulillah, selesai dengan baik. Terima kasih pada semua yang terlibat. Mohon maaf atas segala kekurangan. Next group, all the best! SALAM HIJRAH  ;)



Monday, August 1, 2011

Salam Ramadhan

Bulan Ramadhan...

"Awalnya Rahmat, pertengahannya Maghfirah & penghujungnya pembebasan daripada api neraka" 



Bulan yang dibuka pintu syurga, ditutup pintu neraka dan diikat para syaitan...

Selamat menyambut bulan Ramdhan dan menjalani ibadah puasa buat semua sahabat, muslimin dan muslimat, semoga dipermudahkan amal ibadat dan mendapat pahala yang melimpah di bulan yang penuh berkah ini...Amin.. 


Mohon maaf zahir dan batin.. :)





Saturday, May 21, 2011

KAKS at Bagan Lalang



Selesai sudah menjalani Kursus Asas Keusahawanan Siswa (KAKS) siri 1 di Hotel Seri Malaysia, Bagan Lalang Sepang. Sepanjang program, banyak ilmu baru tentang keusahawanan kami perolehi. InsyaAllah memberi banyak manfaat pada semua peserta. Terima kasih kepada PUSMAL UM yang menganjur kursus ni juga kepada Encik Azid, Kak Ja, Yeyen, Aqilah dan Ain yang sentiasa bersama kami sepanjang di sana...besttt sangat... :)


Antara kenangan seminggu di Sepang....


First day.. main2.. ^^
bersama penceramah jemputan & usahawan berjaya


kumpulan 2 di dewan bagan 3
sesi menghasilkan produk


tugasan yang mencabar minda, perlukan kerjasama ahli, cekap & bijak dalam membuat keputusan

waktu petang jalan2 tepi pantai
kami...

waktu pagi- exercise tepi pantai, riadah petang- futsal, mandi kolam ramai2...besttt

membuat penyata kewangan syarikat


my frens...wakil muamalat tahun 2..

membuat rancangan perniagaan


malam terakhir...persembahan ckit..mkn bayak...hikhik

last day...sebelum bertolak balik


Encik Azid & barisan urusetia...thanks...

Seminggu dilalui dengan penuh pengisian yang amat bermakna...thanks semua....:) 

Saturday, May 14, 2011

sElamaT bErcuTi !!!

cUti2 Malaysia...
yeahhh...jom cuti!!!!!

~~~Ucapan sempena cuti...hehehe

Buat semua sahabat, selamat bercuti. Jaga diri, jaga kesihatan walau di mana berada. Berhati-hati di jalan raya, jangan drive laju-laju..hehe. Sama-sama kita isi masa cuti selama 3 bulan lebih ni dengan lakukan perkara berfaedah. Rancang dengan betul agar ia dapat memberi manfaat kepada diri, keluarga dan semua. Bagi parents puas hati gitu.. ;) .

Bagi yang duk umah tu jangan malas, jangan gaduh ngan adik, jangan melepak x tentu hala, jangan membazir, tolong parents, sopan-sopan eh...sahabat yang buat part-time, kerja elok2, yang buat short-sem, study rajin-rajin dan sahabat yang terlibat dengan LI, selamat ber'LI'..moga serasi di tempat baru dan mendapat pengalaman yang best-best. Semoga setiap apa yang dilakukan berlaku seperti apa yang dirancang...amin.



Have a nice holiday sahabat. Semoga jumpa lagi di semester depan...bagi sahabat muamalat, sem depan dah tahun 3 kita ni...wahh cepat betul masa berlalu. Apa2 pun, doakan yang terbaik untuk semua... t.cre...Assalamualaikum w.b.t... :)

Tuesday, May 10, 2011

E-mel ari nie... :)

Buka-buka je emel hari nie..dapat 2 mesej ni...

bagitau yg lain...
tarikh nanti cik puteri intan syuhaida megat khas akan  memberitahu kemudian....
jgn tanye lebih2... bosan dgn u all hahahaha

bahasa inggeris 4 : GTEE1104
keusahawanan islam : IPEM 3102
prinsip dan amalan takaful : IPEM3301
teori organisasi : IPEM3302
komunikasi dalam muamalat : IPEM3307
metodologi syariah utk kewangan : IPEM3309
* subjek luar jabatan : nanti aku bagitau kemudian 

Tq saudara zaki 4 the information.... :)
dan mesej ni, 

As salam,

Kepada semua adik-adik yang telah membuat pengesahan untuk menghadiri KAKS Siri 1, anda diminta berkumpul seperti mana berikut :

Tarikh : 14 Mei 2011 (Sabtu)
Masa :   10.00 pagi
Tempat : Dewan Perdana 2

Keperluan yang perlu disediakan :
1.Pakaian formal untuk seminggu
2.Pakaian sukan
3.Laptop

Kita akan bertolak ke tempat kursus dari UM. Jadi, sila berkumpul pada masa dan tempat seperti yang telah disebutkan di atas. Tentatif program selama seminggu akan diberikan semasa pendaftaran sebelum bertolak ke tempat kursus. Sekian.

Kak Ja, PUSMAL

Saatnya hampir tiba...wahhh...xsabarnye...hehehe...

Saturday, March 26, 2011

UPDATED 26 MAC - International Muslim Youth Week (ILMU)

Nantikan kemunculan karnival ILMU '11 pada 2-5 april ini bertepat di KOmpleks Perdana Siswa Universiti Malaya. Antara program menarik yang akan diadakan seperti, Larian Amal bersama Berita Harian, Chocolate Fair, Halal Hub Exhibition, Seminar Dinar EMas, Paintball, Incredible Race, dan lain2 lagi..Ahli TaHa@U & orang ramai dijemput hadir untuk bersama-sama menyertai pelbagai aktiviti menarik disepanjang ILMU '11...pelbagai hadiah lumayan menanti anda...  


Org ramai dijemput hadir bagi memeriahkan lagi Majlis Pelancaran Sekretariat Tabung Haji Universiti Malaya (TaHa@UM)...Bagi yang belum menjadi ahli TaHa@U anda masih berpeluang untuk mendaftarkan diri anda sebagai ahli di booth TH di ILMU '11 dengan deposit serendah RM2.00 sahaja...dapatkan pelbagai faedah,promosi serta diskaun di lokasi2 terpilih dengan hanya mendaftarkan diri sebagai ahli TaHa@U...Jangan lepaskan peluang !


Anda mahu rasakan kenikmatan coklat daripada pelbagai rasa dan rupa? Nantikan kemunculan Chocolate Fair 2011 di Auditorium Kompleks Perdana Siswa(KPS) sempena Karnival Ilmu/karnival TAHA at U pada 2 hingga 5 April ini.



Ayuh!!kita catatkan sejarah yang baru di Karnival ini, sebagai tanda sokongan,,khabarkan kepada sesiapa sahaja untuk hadir di Karnival ini dan kita 'like' page ini..TQ :)


Adakah kita tahu mengenai Halal Hub? yang menjaringkan satu dunia dalam satu tujuan memastikan makanan yang kita makan berstatus HALAL,,adakah kita yakin dengan makanan yang kita makan sekiranya berada di negara yang bukan Islam seperti di Russia, Eropah, dan sebagainya.Ayuh Sama-sama kita meriahkan Halal Hub ini sambil menambah ILMU di KARNIVAL ILMU 2011 di KPS Uni.Malaya pada 2 hingga 5 April ini =)

Wednesday, March 23, 2011

International Muslim Youth Week (ILMU)


Nantikan kemunculan karnival ILMU '11 pada 2-5 april ini bertepat di KOmpleks Perdana Siswa Universiti Malaya. Antara program menarik yang akan diadakan seperti, Larian Amal bersama Berita Harian, Chocolate Fair, Halal Hub Exhibition, Seminar Dinar EMas, Paintball, Incredible Race, dan lain2 lagi..


International Muslim Youth Week 2011 (ILMU ’11) is the first time mega event organized by Secretariat Tabung Haji University of Malaya (TaHa@UM) collaboration with Persatuan Mahasiswa Islam Univesity of Malaya (PMIUM). This grand event consists of three main event that will be held within four days. All students and staff of University of Malaya as well as members of the public are welcome to grace this event.

International Muslim Youth Week 2011 is an event that has been co-organized by Tabung Haji and Berita Harian that will be held with several of exhibitions, booths, seminar, concert of charity and games as well. The three main events consist of profitable and charitable nature. The three main-projects are halal fair, seminars and charity concert. Any profits from the ticket sales will be used for the humanitarian projects in Cambodia.

This event will bring the theme of “EMPOWERING MUSLIM YOUTH”. As International Muslim Youth Week 2011 is the profitable and charitable student run project, it will emphasize in creating the corporate attitude, soft skill in way which students it selves will work to raise income for their clubs. The responsibility and concern value will also built up as the main objective for this project to raise fund for humanitarian mission.

Tentatif program International Muslim Youth Week 2011 (ILMU ’11) :


Antara Pertandingan Yang Akan Diadakan Sepanjang Karnival ILMU '11 :
-Larian Amal (sekitar UM - 150 Orang)
-The Incredible Race (10 Kumpulan, 3 Orang Setiap Kumpulan)
-Speaker Corner (1 Tajuk Cabutan, 7 Minit)
-Sukan Rakyat (Galah Panjang & Lompat Getah)
-Voice Challenge

*Hadiah Misteri Menanti Para Pemenang!!
*Penyertaan Percuma
*T-Shirt Percuma Bagi Peserta
*Hubungi Sakinah (0148408250) Utk Penyertaan (^^,)


Program Yang Akan Diadakan Di Booth Berita Harian Sempena Karnival ILMU ’11 :

-LUCKY DRAW
-CELEBRITY APPEARANCE
-BEST SMILE AWARD
-KUIZ MENGENAI BERITA HARIAN DAN VARSITI
-HENNA PAINTING ON HANDS
-CARICATURE BY ARTIST
-WHEEL OF LUCK

*Jom Hangatkan Suasana Karnival ILMU ’11, Menjanjikan Pelbagai Aktiviti Yang Menarik Sepanjang Karnival Berlangsung!!



Program ILMU '11 dirancakkan lagi dengan Seminar Dinar Emas 2011. Merupakan seminar yang terhangat masakini. Jangan lepaskan peluang untuk hadir beramai-ramai bagi memeriahkan majlis di samping mendapatkan pulangan yang berbaloi dan memuaskan!! Empowering Muslim Youth !!



Pameran coklat halal akan digabungkan ke dalam pameran hub halal. Bersama-sama memeriahkan karnival ILMU '11, empowering muslim youth!! Jangan lupa temujanji anda!


 * jom suggest page ni kepada rakan2 sekarang!

Monday, March 14, 2011

Jangan Mengeluh. Berdoalah..


Dan apa jua yang menimpa kamu dari sesuatu kesusahan (atau bala bencana), maka ia adalah disebabkan apa yang kamu lakukan (dari perbuatan-perbuatan yang salah dan berdosa) dan (dalam pada itu ) Allah memaafkan sebahagian besar dari dosa-dosa kamu).As-syura:30 

Wednesday, March 9, 2011

Doa Untuk Kedua Orang Tua


Ya Allah,
Rendahkanlah suaraku bagi mereka 
Perindahlah ucapanku di depan mereka 
Lunakkanlah watakku terhadap mereka dan 

Lembutkan hatiku untuk mereka.........

Ya Allah, 
Berilah mereka balasan yang sebaik-baiknya, atas
didikan mereka padaku dan Pahala yang besar atas
kesayangan yang mereka limpahkan padaku,peliharalah
mereka sebagaimana mereka memeliharaku.

Ya Allah,
Apa saja gangguan yang telah mereka rasakan atau
kesusahan yang mereka deritakan kerana aku, atau
hilangnya sesuatu hak mereka kerana
perbuatanku,jadikanlah itu semua penyebab susutnya
dosa-dosa mereka dan bertambahnya pahala kebaikan
mereka dengan perkenan-Mu ya Allah,
hanya Engkaulah yang berhak membalas kejahatan dengan
kebaikan berlipat ganda.

Ya Allah,
Bila magfirah-Mu telah mencapai mereka sebelumku,
Izinkanlah mereka memberi syafa'at untukku.
Tetapi jika sebaliknya, maka izinkanlah aku memberi
syafa'at untuk mereka,sehingga kami semua berkumpul
bersama dengan santunan-Mu di tempat
kediaman yang dinaungi kemulian-Mu,ampunan-Mu serta
rahmat-Mu..........

Sesungguhnya Engkaulah yang memiliki Kurnia Maha
Agung, serta anugerah yang tak berakhir dan Engkaulah
yang Maha Pengasih diantara semua pengasih.

Amin Ya Rabbal Alamin..

Marilah kita kenangkan dosa kita kepada orang tua
kita. Siapa tahu hidup kita dirundung nestapa kerana kedurhakaan kita.
Kerana kita menghisap darahnya, tenaganya, airmatanya, keringatnya.

Barangsiapa yang matanya pernah sinis melihat orang
tuanya. Atau kata-katanya sering mengguris hatinya, atau yang
jarang memperdulikan dan mendoakannya. Percayalah bahawa anak yang derhaka
siksanya didahulukan didunia ini. 


Ayah... Ibu ampunkanlah dosa-dosa anakmu ini...


Thursday, March 3, 2011

Pasrah Segalanya

Pernah hati ini terguris 
Dengan fitnah dan tomahan menghiris 
Sehingga terasa diri ini hina 
Kerna tiada siapa yang sudi membela 


Ku tabahkan hatiku harungi hidup
Biarpun tiada siapa yang menemani
Keseoranganlah aku di laulan sepi
Ditinggalkan mereka yang ku percayai 


Namun ku tahu ada hikmahnya 

Setiap segala yang menimpa diri 

ku serahkan segala padaMu tuhan 

Yang berkuasa juga mencipta 
Kerana Engkau Maha Mengetahui 
Segala apa yang terbuku di hati 

Ya Allah tidak ku terdaya lagi 
Menahan dugaan yang mencabar ini 
Terasa bagai noktah telah ku temui 
Mengakhiri segala yang telah ku mulai 

Ya Allah engkau lindungilah aku 
Bekalkanlah daku dengan limpahan iman 
Agar tabahku menghadapi dugaan 
Agar tidak ku terhenti di pertengahan 

Kini di sini aku berdiri 
Bersama harapan yang tulus suci 
Agar terbitlah kembali mentari 
Setelah malamku berkalut benci 




Lirik: Pasrah Segalanya, DeHearty. 

Sunday, February 20, 2011

Buatmu yang bernama teman...

Ketika diri mencari sinar
Secebis cahaya menerangi laluan
Ada kalanya langkahku tersasar
Tersungkur di lembah kegelapan 

Bagaikan terdengar bisikan rindu
Mengalun kalimah menyapa keinsafan
Kehadiranmu menyentuh kalbu
Menyalakan obor pengharapan 

Tika ku kealpaan
Kau bisikkan bicara keinsafan
Kau beri kekuatan, tika aku
Diuji dengan dugaan...
Saat ku kehilangan keyakinan
Kau nyalakan harapan
Saat ku meragukan keampunan Tuhan
Kau katakan rahmat-Nya mengatasi segala 

Menitis airmataku keharuan
Kepada sebuah pertemuan
Kehadiranmu mendamaikan
Hati yang dahulu keresahan 

Cinta yang semakin kesamaran
Kau gilap cahaya kebahagiaan
Tulus keikhlasan menjadi ikatan
Dengan restu kasih-Mu, oh Tuhan 

Titisan air mata menyubur cinta
Dan rindu pun berbunga
Mekar tidak pernah layu
Damainya hati
Yang dulu resah keliru
Cintaku takkan pudar diuji dugaan
Mengharum dalam harapan
Moga kan kesampaian kepada Tuhan
Lantaran diri hamba kerdil dan hina 

Syukur sungguh di hati ini
Dikurniakan teman sejati
Menunjuk jalan dekati-Nya
Tika diri dalam kebuntuan 

Betapa aku menghargai
Kejujuran yang kau beri
Mengajarku mengenal erti
Cinta hakiki yang abadi 

Tiada yang menjadi impian
Selain rahmat kasih-Mu Tuhan

Friday, February 11, 2011

Sahabat Selamanya

Ditujukan khas buat sahabat-sahabatku walau di mana berada...moga hubungan kita sentiasa berkekalan  dan mencapai keredhaan Allah s.w.t...amin...
ku sayang semua... ;)



Thursday, February 10, 2011

Jauhkan Rindu

Dahulu,
Jika rindu yang sama bertandang,
Akulah insan paling bahagia.

Kini,
Jika  rindu yang sama bertamu,
Akulah insan paling sengsara.

Aku tak mahukan rasa ini,
Aku tak mahukan rindu ini.

Rindu ini yang dahulu telah melalaikanku dari mengingati-Mu,
Rindu ini yang dahulu menghalangku dari kemanisan beribadat kepada-Mu,
Rindu ini yang dahulu membutakan mataku  dari melihat jalan-Mu,
Rindu ini yang dahulu membinasakan cinta suci hamba-Mu.

Rabbi,
Jangan kau benarkan rindu ini menggigitku,
kerna aku takut dihinggapi virus cinta buta.

Rabbi,
Jangan kau biarkan rindu ini menghantuiku,
kerna aku takut pada bayangannya,
Kerna ku tahu jatuh cinta itu,
Hanya bisa pada Tuhan,
Kerna ku tahu nafsu ini,
Sering membawa ke arah kejahatan,
Yang datang dari godaan syaitan.

Rabbi,
Ku mohon,
Jauhkanlah aku dari 'petaka' rindu ini,
Hadirkanlah aku pada cinta-Mu,
Cinta yang kekal dan abadi.

Jauhkan Rindu | iluvislam.com + discover the beauty of islam